Schuimmatrassen

Polyether

polyether
Een polyethermatras is eigenlijk het oudste type matras op de markt.

De matras bestaat uit een kern van polyetherschuim en lucht. De hoeveelheid lucht wordt aangegeven door de SG-waarde (densiteitswaarde). Hoe minder lucht, hoe hoger de schuimdensiteit, hoe steviger de matras en hoe langer deze meegaat.

Nadelig aan een polyethermatras is dat deze gevoelig is voor kuilvorming en een gesloten celstructuur heeft. Hierdoor verloopt de ventilatie niet optimaal. Maar door het polyetherschuim te verdelen creëer je een ‘reliëf’ waardoor een open celstructuur ontstaat. Dit komt ten voordele van de ventilatie.

 

Koudschuim

koudschuim
Een koudschuim matras wordt ook wel een HR-matras genoemd. Dat is de afkorting van High Resilience en betekent “grote veerkracht”. Het bevat een kern van polyurethaan.

Sinds de jaren vijftig worden matrassen vervaardigd in koudschuim. Voordien waren er enkel polyethermatrassen. Deze matrassen hadden een gesloten celstructuur waardoor deze slecht ventileren en waren bovendien gevoelig voor kuilvorming.

Koudschuim matrassen werden ontworpen om deze nadelen tegen te gaan. Ze zijn bestand tegen kuilvorming en het polyurethaan waaruit deze matrassen zijn opgebouwd, heeft van nature een open celstructuur waardoor het materiaal zeer goed ventileert en het vocht goed opneemt.

Bovendien hebben de matrassen het vermogen om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar dat nodig is. Het koudschuim biedt een progressieve tegendruk. Hoe meer u het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft. Met andere woorden:  koudschuim biedt veel ondersteuning.

 

Traagschuim/Visco-coolgel matrassen

nasa
Een visco of traagschuimmatras, ook wel tempur, nasa of memoryfoam genoemd, bevat elastisch polyurethaaanschuim. Dit materiaal is temperatuurgevoelig en past zich zo langzaam aan uw lichaamsvormen aan. Waar u meer druk uitoefent, zoals de schouders en de heupen, zal het traagschuim nog iets warmer worden en daardoor ook zachter. Waar minder druk wordt uitgeoefend zoals in de onderrug, zal het traagschuim minder warm worden en iets steviger zijn. Hierdoor wordt het lichaam optimaal ondersteund.

Visco-Coolgel bestaat uit traagschuim met coolgelbolletjes. Deze gel zorgt voor een verfrissend gevoel tijdens het slapen.